Over mij

Naast Veenheks ben ik natuurlijk nog meer; ik ben een dochter, een zus, een nicht, een nazaat van mijn voorouders, een vriendin, een buurvouw, een collega, een hulpmoeder op school en nog veel meer, en bovenal ben ik een moeder. Mijn zoon Jurre is 9 jaar en we wonen samen in ons kleine maar oh zo geliefde huisje in Gouda.

Om je op deze pagina niet te gaan vervelen met een enorm verhaal over mij (kort van stof zijn is namelijk niet mijn sterkste kant), heb ik deze informatie verdeeld over de verschillende pagina's van deze site, passend bij de verschillende thema's. Verspreid over deze site kun je dus meer terugvinden over de onderdelen van mijn leven, achtergrond, kennis, ervaring en ideeen die nu samenkomen in Veenheks.

Hier een kort overzicht van mijn opleidingen en (werk)ervaringen die relevant zijn voor mijn werk nu als Veenheks (waarbij ik dus heel veel, minder relevante punten uit mijn ervaring hier buiten beschouwing laat):

* 2001-2003; opleiding tot apothekersassistente, en gewerkt als zodanig.
* 2003-2006; opleiding tot medewerker drogisterij, en gewerkt als zodanig.
* 2007 - 2010; periode van diverse commerciele en op deze vakgebieden leidinggevende werkzaamheden.
* 2010- 2011; vakopleiding drogist, en gewerkt als zodanig.
* 2011 - 2013; verdere specialisaties richting natuurdrogist en adviseur op gebied van voedingssupplementen, fytotherapie, sport- en dieetvoeding. En gewerkt als zodanig.
* 2014 - 2018; periode van diverse commerciele en specialistische systeemtechnische werkzaamheden.
* 2019; Reiki I bij ZOMA.
* 2020; Kruidengeneeskunde bij CIVAS.
* 2020; diverse kruidencursussen en -workshops bij de Wilde School.
* 2021; Reiki II bij ZOMA.
* 2020 - 2021; Weg van de Webweefster (m.b.t. ritueel textielwerk) bij het Vrouwenrad.
* 2020 - 2021; Matronentraining (m.b.t. het goddelijke vrouwelijke) bij het Vrouwenrad.
* 2020 - 2021; diverse losse workshops m.b.t. animisme, sjamanisme, het goddelijke vrouwelijke en het begeleiden van vrouwencirkels bij het Vrouwenrad.
* 2020 - 2022; diverse opleidingen m.b.t. holistische en alchemistische kruidengeneeskunde bij School of Evolutionary Herbalism.
* 2021; Basiscursus Sjamanisme, als individueel student bij Izih Deer Kam.
* 2021; toetreding tot de internationale traditioneel sjamanistische gemeenschap Spirit of Wolf.
* 2022; fundamenten van het traditioneel sjamanisme van Spirit of Wolf, als individueel student bij Morsuk Kam.
* 2022; KVK-inschrijving Veenheks
* 2022; Verdiepingscursus Sjamanisme, volgens de traditie van Spirit of Wolf, als individueel student bij Izih Deer Kam. 
* 2022; 1e initiatie (inwijding tot sjamaan) in de lijn van Spirit of Wolf, door Morsuk Kam, met de zegen van Karagai Kam.
* 2022; HBO Counselor met specialisatie stresscounseling bij CIVAS
* 2022 - 2023; Rainbow Energy Healing (Basic Rainbow Rays) bij Eire Emris en Morsuk Kam
* 2022 - heden; individueel student traditioneel sjamanisme, volgens de lijn van Spirit of Wolf, bij Izih Deer Kam
* 2023 - heden; Rainbow Energy Healing (Advanced Rays) bij Eire Emris en Morsuk Kam
* 2023 - heden; Kindercoaching en Kinderpsychologie bij NHA 

 

Het begin van mijn spirituele pad

Mijn spirituele pad, zoals van zovelen tegenwoordig, begon in de oosterse hoek. Ik ging naar een yogastudio, kwam daar in aanraking met meditatie en mindfulness en raakte vanuit daar geinteresseerd in Ayurveda, boeddhisme en TCM. Ik verdiepte me in dingen als chakra's, meridianen, klankschalen, kristallen en etherische olieen en volgde mijn eerste Reiki cursus.

Een aantal jaren geleden werden zowel mijn toenmalige partner als ikzelf binnen korte tijd van elkaar ernstig ziek. Na een lange, zware periode waarin al mijn energie opgeslokt werd door simpelweg overleven, brak er gelukkig ook weer een nieuw begin aan. Maar zoals zoveel mensen ervaren na zulke gebeurtenissen, was er wel wat veranderd in mijn levenshouding. De wetenschap dat mijn leven zomaar voorbij had kunnen zijn, maakt dat ik het leven nu als bijzonder waardevol beschouw. En ook kwamen er vragen in mij op naar het 'waarom' van mijn leven. Waarom ben ik eigenlijk geboren in dit leven, in dit lichaam, in deze familie, in dit land, in deze tijd? Wat zijn mijn wortels, wat zijn de lessen die ik in dit leven te leren heb en waarmee kan ik een zinvolle bijdrage gaan leveren?

Dit bracht een nieuw spiritueel pad met zich mee. Ik bedacht me dat ik mijn wortels in het land waarin in leef en de familie waarin ik geboren ben niet zou vinden in de oosterse hoek en ging op zoek naar de spirituele tradities aan deze kant van de wereld. Het Noordwest Europese heidendom trok mij aan en in het bijzonder de (traditionele) hekserij. Door heel bewust bezig te zijn met de natuurlijke cycli van bijvoorbeeld de natuur, de maan en mijn eigen lichaam, en deze niet alleen maar te observeren en voelen maar er ook mijn (dag-/week-/jaar-)ritme bewust op aan te passen, voelde ik me meer gegrond, in balans en in verbinding met alles om mij heen. En als ik bijvoorbeeld een ritueel uitvoerde met nieuwe of volle maan of op een van de traditionele jaarfeest-dagen, voelde ik de verbinding met alle generaties die dat in de eeuwen voor mij ook hadden gedaan.

Met het groeien van mijn eigen kennis en ervaring hierin, kwam ook de wens op om hiermee iets voor anderen te kunnen gaan betekenen, om zelf ook iets in de wereld te kunnen gaan brengen. De zingeving van mijn leven, mijn levensmissie, kon wat mij betreft niet meer alleen zitten in zelf een zo gelukkig mogelijk leven leiden. Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling zou in dienst gaan mogen staan van iets groters. Het werd tijd om mijn pad verder richting te gaan geven.

En zoals dat gaat, het eeuwenoude cliche "als de leerling er klaar voor is, komt de leraar op zijn pad" bleek ook voor mij op te gaan. In de zomer van 2019 schreef ik me in voor een cursus die volledig buiten mijn comfortzone was, maar waarvan ik onmiddellijk wist dat ik hem toch moest gaan volgen: De Weg van de Webweefster, begeleid door 2 fantastische leraressen, waaronder Mirjam van Donselaar van het Vrouwenrad. Hoe mijn sjamanistische pad verder ging, lees je hier