Ouder-Kind Workshop Krachtdieren
Eerstvolgende datum: woensdag 18 oktober, Lexmond

Herinner jij het je nog? Hoe je als kind uren in de tuin naar een lieveheersbeestje kon kijken in pure verwondering? Hoe je stokken, stenen en schelpen verzamelde en er misschien thuis iets moois van maakte? Dat alles nog zo vol magie was? En misschien praatte jij ook wel met dieren en bomen en had je onzichtbare vriendjes.

Tijdens het opgroeien zijn de meesten van ons die verbinding met de natuurlijke wereld en alle onzichtbare lagen ervan helaas voor een groot deel kwijt geraakt. In het sjamanisme proberen we die verbinding voor onszelf en onze gemeenschap weer terug te krijgen. Maar kinderen hoeven we hier vaak niets over te leren, sterker nog; wij kunnen hierin juist heel veel van hen leren!

Dat onzichtbare vriendje wat je als kind had? Of dat dier wat in je dromen vaak bij je kwam? In het sjamanisme zien we dat niet als slechts ‘fantasie’. Wij gaan ervan uit dat onze wereld uit veel meer dimensies bestaat dan alleen de fysieke, tastbare wereld. En dat er in die onzichtbare lagen ook veel geesten aanwezig zijn die ons graag willen ondersteunen in ons dagelijks leven. Helpers, beschermers, begeleiders, adviseurs.

Tijdens deze workshop gaan we met de kinderen op zoek naar een van hun persoonlijke helpers: een krachtdier. Een krachtdier is een geest die zich laat zien in de vorm van een dier, omdat de eigenschappen van dat dier passen bij wat je op dat moment goed kan gebruiken, of waar je wat van kan leren. Zo’n krachtdier kan voor kortere of langere tijd bij je blijven en kan van alles zijn: een grote, sterke olifant of een kleine, slimme muis. Een brullende, afschrikwekkende tijger of een knuffelige moederbeer.

We zoeken ons krachtdier d.m.v. een kleine oefening en gaan daarna een persoonlijk krachtvoorwerp maken wat ons helpt om ons nog beter te verbinden met dat krachtdier en zijn eigenschappen. Er zullen verschillende ideeën en voorbeelden aanwezig zijn, zoals een krachtbuideltje, een amulet, een ratel of een krachtstok. Maar misschien heeft jouw kind zelf nog wel een veel beter idee! Natuurlijk is er voldoende knutselmateriaal aanwezig, maar als je zelf iets hebt wat je er graag in wilt verwerken, kun je dat natuurlijk ook meenemen.

Natuurlijk houden we tussendoor ook even een pauze om iets te eten en drinken. En daarna is het tijd voor een vuurritueel uit de klassieke sjamanistische traditie; kamlanie! Tijdens dit ritueel nodigen we d.m.v. drum, zang en beweging onze krachtdieren uit om bij ons te komen en de gemaakte krachtvoorwerpen in te zegenen. Er zullen wat (leen)drums en ratels aanwezig zijn om te gebruiken, maar als je zelf een eigen drum of ratel hebt, kun je die natuurlijk (graag zelfs!) meenemen.

Daarna sluiten we de middag af en krijg je wat tips mee om zelf thuis lekker verder aan de slag te kunnen met je krachtvoorwerp en krachtdier.

Eerstvolgende deelnamemogelijkheid:
Woensdag 18 oktober (in de herfstvakantie) in Lexmond. Meer informatie volgt binnenkort hier op de site en op mijn Facebook en Instagram. En stuur me natuurlijk gerust alvast een berichtje als je nu al een plekje voor jullie wilt reserveren.