Maatwerkpreparaten

Na het consult komt voor mij het volgende deel van het werk: voor jou een passend kruidenpreparaat maken.

Ik werk grotendeels met lokale, wildgeplukte of in mijn eigen tuin biologisch gekweekte kruiden. Daar heb ik meerdere redenen voor. Ten eerste vind ik het belangrijk dat ik de planten echt goed begrijp. Dus niet alleen dat ik in boekjes heb opgezocht wat hun inhoudsstoffen zijn en waar ik die voor kan inzetten, maar dat ik ze echt op zielsniveau goed begrijp. En dat werkt voor mij het beste met planten waarmee ik als het ware de wortels deel. Dus planten die in hetzelfde land als ik groeien, die uit ‘dezelfde klei getrokken’ zijn, die dezelfde weersomstandigheden en seizoenen meemaken als ik.

Ten tweede kan ik met planten die in mijn eigen leefomgeving groeien, ook makkelijker een relatie opbouwen en iets voor ze terug doen. Ik kan er regelmatig even langs gaan om te kijken hoe ze groeien en bloeien, of ze er gezond uitzien, of er nog genoeg staat om gebruik van te mogen maken, of hun leefomgeving nog schoon is of dat ik even wat zwerfafval moet weghalen. Ik kan met ze praten, een offertje brengen of een ritueeltje op locatie doen.

Wanneer ik een bereiding maak van kruiden, probeer ik ook zoveel mogelijk ‘lagen’ van die plant in de bereiding te betrekken. Dat uit zich op meerdere manieren: fysiek gezien zal ik proberen zoveel mogelijk van de inhoudsstoffen van de plant in de bereiding te verwerken, dus niet slechts een geïsoleerde inhoudsstof eruit halen (want dan kun je net zo goed toch dat aspirientje nemen als je hoofdpijn hebt), maar het hele spectrum van stoffen wat in die plant op unieke wijze samenwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat als ik een massage-olie maak, ik natuurlijk ‘gewoon’ een gedeelte van die plant in een bepaalde basisolie zal laten trekken, maar dat ik ook een gedeelte van die plant in bijvoorbeeld alcohol of glycerine zal laten trekken (waardoor er weer andere inhoudstoffen worden uitgetrokken) en weer een ander gedeelte bijvoorbeeld zal calcineren en dan uiteindelijk alle drie die onderdelen zal samenvoegen tot een massage-olie.

En als sjamanistisch beoefenaar betrek ik natuurlijk ook de spirit van die plant in het proces. Want die weet tenslotte waarom die plant is zoals hij is en hoe dat invloed kan hebben op jouw situatie en jou als persoon. En alleen als de spirit van de plant ook echt actief aanwezig is en meewerkt in het uiteindelijke preparaat, heb jij natuurlijk een echt holistisch middel in handen!