Kruidengeneeskunde

Het is inmiddels alweer ruim 20 jaar geleden dat ik mijn werkzame leven begon als apothekersassistente. En in de jaren die volgden als drogist. Als ik daar nu op terugkijk, heeft mijn interesse daarin altijd voornamelijk gelegen op het bevorderen van een optimale gezondheid bij mensen. Dus niet het klachtgerichte adviseren in de trant van “hier heeft u een paracetamolletje voor de hoofdpijn’, maar altijd het gesprek aangaan om te proberen te achterhalen waar die hoofdpijn nu precies vandaan kwam en een belangrijk deel van mijn advies daarop baseren.

Mijn kijk op gezondheid was daarmee toen al erg holistisch; een mens is niet alleen maar zijn klacht, maar eerder andersom: die klacht moet bekeken worden in het gehele plaatje van de mens.

De laatste jaren van mijn werk als drogist werkte ik bij een natuurdrogist, waar deze manier van kijken veel beter bij aansloot en waar ik mijn kennis, om mensen op deze manier te kunnen adviseren, enorm heb kunnen uitbreiden met allerlei opleidingen op het gebied van voedingssupplementen, fytotherapie, homeopathie, voedingsleer en speciale diëten bij bijvoorbeeld allergieën of het beoefenen van intensieve sporten.

Mijn verdere verdieping in kruiden, liep min of meer parallel aan een persoonlijke verdieping in oosterse levens- en geneeswijzen, zoals bijvoorbeeld Ayurveda en TCM. Dat zou voor mij de basis gaan vormen van een nog veel holistischere kijk op de menselijke gezondheid. Nog steeds gebruik ik erg graag een model van constituties in hoe ik kijk naar een gezondheidsklacht, ze vormen voor mij een soort taal waarbinnen ik makkelijk het gehele plaatje kan zien, bespreken en behandelen. Soms is dat het bekende systeem van de ayurvedische dosha’s, soms een model van elementen of planeten. Ik kies de taal die op dat moment het makkelijkst aansluit bij de situatie of bij de persoon die ik voor me heb, maar welke taal ik ook kies; ze zeggen natuurlijk allemaal hetzelfde: een sterke pitta-dosha laat zich in de taal van de elementen vertalen als een sterk aanwezig vuur-element en in de taal van de planeten als een sterk aanwezige Mars of Zon.

in de laatste jaren heeft ook mijn verdieping in het traditioneel sjamanisme nog een extra dimensie aan mijn werk met kruiden toegevoegd. Ook de plant is voor mij een holistisch wezen. Dus een plant is niet alleen maar iets groens met een toevallige verzameling chemische/medische inhoudsstoffen erin, maar die inhoudsstoffen hebben iets te maken met de hele constitutie van die plant. En de ‘blauwdruk’ voor die hele constitutie wordt weer bepaald door de spirit van die plant.

In het persoonlijke consult zal ik dus jouw vraag of klacht, de constitutie van die klacht en jouw algehele constitutie zo goed mogelijk in kaart brengen, zodat ik die zo goed mogelijk kan matchen met die van een of meerdere planten. Daarmee kan er als het ware een samenwerking tussen jou en de plant ontstaan en wordt jouw situatie op meerdere niveaus ten goede beïnvloed.