Kruidenconsult

Als jij bij mij aanklopt voor een kruidenconsult is dat omdat je ergens last van hebt. Dat kan een lichamelijke, mentale of emotionele klacht zijn. Iets waardoor jij al korte of langere tijd niet helemaal lekker in je vel zit. Dat kan een klein maar irritant dingetje zijn, of iets wat jouw dagelijks leven flink ontregelt. Misschien is kruidengeneeskunde het eerste waar jij aan denkt als je ergens last van hebt en is een kruidenconsult bij mij voor jou een logische eerste stap.

Maar het zou ook goed kunnen dat je zelf al heel wat geprobeerd om deze klacht te verminderen. En daarbij ook al heel wat andere adviseurs, artsen, geneeskundigen en andere specialisten hebt gesproken. Ik ben me er goed van bewust dat de gang naar de kruidengeneeskundige voor veel mensen een soort 'laatste optie' is; "ik heb al van alles geprobeerd, niets heeft echt geholpen, laten we ook nog maar eens de kruidenspecialist vragen, dan heb ik echt alles geprobeerd."

Vanuit welke gedachtengang je ook naar mij toe komt, je kunt erop vertrouwen dat ik uitgebreid de tijd voor jou neem en jou niet na 10 minuten met een potje pillen in de hand de straat weer opstuur.

Mijn visie op gezondheid en mijn achtergrond in (kruiden)geneeskunde kun je hier terugvinden. Als ik dit door vertaal naar hoe ik werk met kruiden, betekent het dat ik dus niet alleen kijk naar jouw vraag of klacht, maar ook naar de constitutie van de plek waar deze klacht zich voordoet en naar jouw algehele constitutie. Om een voorbeeld te noemen: als jij last hebt van acne, heb ik daar niet een standaard “acne-middeltje” voor in de kast staan, maar kijk ik ondermeer naar het soort acne, waar het door verbetert, waar het door verergert en waarmee het samen zou kunnen hangen, maar ook naar jouw algehele constitutie. Want stel dat ik jou een kruidenpreparaat zou adviseren wat perfect bij de uiterlijke kenmerken van de klacht past, maar niet bij jou als persoon, dan zou de klacht alsnog niet goed op dit kruid reageren of zou het zelfs kunnen verergeren of ontstaat er een (verdere) disbalans in jouw systeem.

Vaak is een klacht te zien als een (op dat moment erg duidelijk aanwezig) symptoom van een algehele disbalans in het systeem. Het topje van de ijsberg zou je kunnen zeggen. En natuurlijk behandel ik dat topje, want dat is waar jij op dat moment last van hebt, maar ik kijk ook naar de rest van de ijsberg.

Werkwijze persoonlijk kruidenconsult

Als je interesse hebt in een kruidenconsult, kun je hier het contactformulier invullen of gebruik maken van mijn contactgegevens. Ik neem in beide gevallen binnen 2 werkdagen contact met je op. In dit eerste contact inventariseer ik kort jouw vraag en persoonlijke (contact)gegevens en plannen we een afspraak in voor het persoonlijk consult.

Voorafgaand aan het persoonlijk consult krijg je van mij een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Deze vragenlijst is bijvoorbeeld gebaseerd op het Ayurvedische dosha systeem en dient ervoor om niet alleen jouw klacht, maar ook jouw algehele constitutie goed in kaart te brengen. De informatie hieruit kunnen we als leidraad gebruiken tijdens het persoonlijk consult, om daarin dingen nog goed verder te kunnen bespreken en verdiepen.

Het persoonlijk consult kan zowel live bij jou of mij op locatie als digitaal via een online (video)consult. In beide gevallen zal het ongeveer 1 uur duren. Een live ontmoeting heeft wel wat voordelen omdat ik dan diagnostische technieken kan inzetten die online niet kunnen. ik kan bijv. je pols en temperatuur even voelen om me een beeld te vormen van je doorbloeding, je lichaamsstructuur en -houding goed zien, je ogen en tong even bekijken, de eventuele uiterlijke kenmerken van jouw klacht met eigen ogen zien, enzovoorts. Zo krijg ik een heel volledig beeld van jou en je algehele constitutie.

Maar mocht een consult op locatie i.v.m. bijvoorbeeld reisafstand erg lastig zijn, of je vindt het gewoon prettiger om digitaal contact te hebben, dan plannen we natuurlijk een online (video)consult in.

Na het persoonlijk consult zul je in de meeste gevallen niet direct met een kant-en-klaar advies en doosje pillen in de hand weer naar huis gaan. Wel heb ik nu als het goed is alle informatie die nodig is om verder voor jou aan de slag te gaan. Ik ga al deze informatie uitgebreid verder bestuderen en onderzoeken, laat alles goed op me inwerken, doe waar nodig nog wat extra research en stel vervolgens een weloverwogen advies voor je op.

Natuurlijk heb ik het in dit advies grotendeels over kruiden, want dat is tenslotte waarvoor je bij mij gekomen bent. Maar omdat ik geloof in een holistische aanpak, kun je hierin ook adviezen tegenkomen die bijvoorbeeld met levensstijl en voeding te maken hebben of wat achtergrond of context die voor jou misschien net wat ander licht op de situatie werpt en waar je zelf verder thuis mee aan de slag kunt.

Dit advies krijg je van mij per mail toegestuurd, en als je daar behoefte aan hebt kunnen we natuurlijk nog een afspraak inplannen om dit live of digitaal verder te bespreken.

Afhankelijk van de situatie en jouw persoonlijke wensen hierin, kan het zijn dat ons contact hier stopt; met dit advies ga je dan verder zelfstandig aan de slag. Maar natuurlijk kan ik ook de geadviseerde kruidenpreparaten voor jou op maat maken. Kijk daarvoor hier. En het is ook mogelijk dat we voor langere tijd een traject met elkaar aangaan, waarbij we een of meerdere vervolgconsulten inplannen om zo samen te monitoren hoe de behandeling van jouw klacht verloopt en daarop waar nodig verder in te kunnen spelen.