Kamlanie met kinderen

Hier kun je meer lezen over de traditionele vuurrituelen (kamlanie) die ik twee keer per maand houd en regelmatig ook openbaar begeleid. Bij veel van mijn rituelen zijn ook kinderen van harte welkom. Mijn eigen zoon Jurre van 9 jaar is ook regelmatig aanwezig. Voor kinderen is sjamanisme vaak nog een een heel natuurlijk en logisch iets. Hun verbinding met de natuurlijke wereld en alle dimensies daarvan is nog niet zo vertroebeld door alle filters van rationeel en wetenschappelijk denken die wij als volwassenen door de jaren heen opgebouwd hebben.

Als ik een kamlanie begeleid waarbij ook kinderen aanwezig zijn, kunnen zij met veel dingen meehelpen, zoals het klaarleggen van de offers, het zegenen van de cirkel, het opbouwen en aansteken van het vuur. Wanneer het vuur brandt, kunnen de kinderen doen wat voor hen intuitief goed voelt. Misschien willen ze lekker mee drummen, ratelen of zingen, misschien willen ze dansen of gewoon lekker zitten en in de vlammen staren. Mijn ervaring is dat kinderen hier vrijwel geen begeleiding in nodig hebben, ze voelen meestal perfect aan wat voor henzelf en het ritueel nodig is. Hierin kunnen wij juist veel van kinderen leren!

In mijn uitnodigingen op Instagram en Facebook zal ik er altijd bij vermelden of de eerstvolgende kamlanie geschikt zal zijn voor kinderen. Maar neem ook zeker contact met me op als deze locaties voor jou minder goed bereikbaar zijn, maar je bij jou in de buurt een locatie weet waar ik een keer een kamlanie voor jou en je kinderen kan begeleiden.